tisdag 16 november 2010

BVC igen...

Var på besök på BVC idag.
Träffade en otroligt stressad doktor som inte kunde förklara för mig varför hon tyckte att jag skulle sluta med mjölkprodukter ("det kan vi ju prata om senare, när vi träffas på barnmottagningen").
Jag gick därifrån och var otroligt irriterad och arg på att inte få någon annan förklaring till varför jag inte får äta mjölkprodukter än "det är vanligt att små barn reagerar på mjölk".

När jag hade kommit hem ringde jag till min kära mor och vräkte ur mig allting. Hon lugnade mig, precis som hon alltid gör (underbara Mamma...), och lovade att läsa på lite om mjölkallergi hos barn.
När hon ringde tillbaka lite senare så kunde hon förklara för mig hur mjölkallergi kan yttra sig och hur man gör för att ta bort symptomen. Det fanns jättemycket intressant och matnyttigt att läsa på internet om detta och efter att ha tagit del av lite sådant förstår jag nu att det är ganska smart att låta bli mjölkprodukter ett tag framöver. Men visst är det konstigt att min, icke medicinskt utbildade, mamma kan förklara detta för mig medan barnläkaren på BVC inte kan det. Mamma talade till exempel om för mig att man helst ska undvika sojaprodukter som ersättning för mjölken, eftersom sojaproteinet liknar mjölkproteinet i sin sammansättning och därför kan ge liknande problem. Detta sade varken doktorn eller BVC-sköterskan något om...
Jag avskyr när det känns som om man måste vara ordentligt påläst när man går till doktorn för att över huvud taget få ett vettigt svar. Det är ju deras jobb att tala om för mig vad felet är och framför allt att få mig att förstå vad de säger.

Jag är också irriterad över att varken doktorn eller BVC-sköterskan kunde ge några tips på hur man handskas med förstoppning hos barn. Jag fick bara det vanliga svaret att "det blir så ibland". Jag berättade att vi försökt med katrinplommonpuré och fick då tillbaka att det inte hjölper i längden. Jag frågade då vad jag skulle göra istället men fick inget vettigt svar. När jag kom med förslaget att jag kanske skulle försöka få honom att dricka lite mer vatten för att göra det lite läsare i magen så tittade doktorn konstigt på mig och sade att "naturligtvis måste han dricka". Ungefär som om det var helt självklart. Då ska det tilläggas att BVC-sköterskan tydligt har sagt till mig att man inte ska ge vatten till små barn "De klarar sig på modersmjölken tills de blir 6 månader och behöver inget extra vatten".
Jag avskyr när man ger mig dubbla budskap.

Jag tänker i alla fall sluta med mjölkprotein i kosten för att se om mitt barn börjar att må bättre. Inte för attt jag köpte BVC-doktorns intetsägande förklaring utan för att jag nu har läst på och förstår varför det kan vara en klok idé.
Jag tänker även fortsätta med att ge Kasper vatten att dricka, trots att han enligt "expertisen" klarar sig utan vatten i några veckor till.

Efterlyses: En bra barnläkare som kan få mig att känna mig trygg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar