tisdag 14 december 2010

Yttrandefrihet?

Jag lyssnade idag på mitt nya favoritprogram: Ring P1. Ett helt fantastiskt program dit Kreti och Pleti kan ringa in och prata om precis vad som helst.
Dagens stora ämne var inte som man kunde tro sprängattentaten i Stockholm utan huruvida Lars Vilks (Muhammedrondellhundens fader) skulle få behålla sin yttrandefrihet eller inte.
Jag blev aldeles paff över hur många människor som faktiskt tycker att vi ska inskränka yttrandefriheten till att bara omfatta... hmm... ingen. Konstnärer skulle i varje fall inte få yttra sig hur som helst och absolut inte rita och måla vad som helst. Och framför allt ska inte Lars Vilks, denne farlige man, få säga, skriva eller rita vad som helst. Många tyckte till och med att han skulle be alla muslimer om ursäkt för att han ritat av profeten Muhammed som en rondellhund så att vi sedan skulle slippa självmortsbombningar i Sverige.

Tänk att folk är så dumma.

För det första så är jag säker på att merparten av muslimerna i Sverige (för att inte tala om världen) tycker att det är ointressant vad en mediakåt svensk konstnär hittar på. De tror på Muhammed och Allah, oavsett om någon tokig nordbo har ritat en rondellhund eller inte, och skulle aldrig komma på tanken att spränga sig själv i luften bara för att visa att de är arga.

För det andra så kommer det alltid att finnas fundamentalister inom alla religioner och det kommer det att göra även om Lars Vilks kryper på sina bara knän och ber om ursäkt hundra gånger om. (Inte för att han någonsin skulle göra det, men för hypotesens skull...)
Fundamentalisterna hittar alltid något att bli arga över. om inte rondellhundsteckningen fanns så skulle de ha hittat någon annan anledning att bli arga på oss.

För det tredje så kan jag inte förstå varför man skulle vilja begränsa yttrandefriheten. Den är ju det viktigaste vi som samhälle har och det är det vi har grundat vårt land på.
Se på Kina där de flesta inte vet att de har en medborgare som har fått Nobels fredspris för sina insatser för mänskliga rättigheter, däribland yttrandefriheten. Och de som vet att så är fallet tror att världen är emot Norge för att de nominerat en sådan hemsk brottsling.
Eller se på Eritrea där Dawit Isaak har suttit inspärrad sedan 2001 av den enda anledningen att han är journalist och därigenom obekväm.

Yttrandefriheten är det viktigaste vi har och om det innebär att vi måste skydda sådana märkliga människor som Lars Vilks, vars enda syfte är att provocera ännu mer för att få en till spaltmeter i kvällspressen, så låt gå. Jag är verkligen ingen fan av Lars Vilks och tycker väl att han har sugit ut lite väl mycket ur den här historien samt att han borde ge sig någon gång och växa upp en smula, men jag anser likväl att han har rätt till sin yttrandefrihet. Vi andra får väl se till att använda vår yttrandrefrihet lika mycket och säga emot.

Det är inte Lars Vilks som är farlig. Det är cencurförespråkarna som är farliga!

1 kommentar:

  1. Tina Lindström15 december 2010 10:58

    Vad härligt att läsa en blogg med intressanta och vettiga åsikter. Bra skrivet Ylva!

    SvaraRadera