onsdag 13 oktober 2010

Miljölöftet lever vidare

Jag jobbar som sagt på att förbättra mitt miljötänk och försöker att äta mer vegetariskt, köpa närproducerat, handla begagnade kläder och så vidare.
Hittills har det gått sådär.
Det känns liksom som att man alltid kan göra mer...

När jag var hemma hos Mamma och Pappa häromveckan (naturligtvis reste vi med tåg) så köpte jag mig ett par nya skor. Det sved lite, men jag insåg att jag verkligen behövde ett par höst/vinterskor och att om jag köpte ett par med lite kvalité så kommer de att hålla i många år och då blir det inte så mycket miljöpåverkan per år.
Det blev ett par snygga knähöga skinnstövlar med skönt foder i hela skaftet. Jag har velat ha ett par i flera år och nu blev det äntligen av.
Nu säger säkert vän av ordning att skinn är väl inte så miljövänligt. Nej, jag vet, men enligt mina erfarenheter så håller skinnskor bättre än syntetskor (förutsatt att man sköter om dem som man ska) och jag hoppas och tror att skinnet kommer från kossor som blivit mat. Skulle skinnet inte användas så skulle det slängas och det är slöseri med resurser tycker jag.

Som motvikt till mina nya stövlar har jag handlat lite begagnade kläder till lille sonen. Det har nog blivit fem bodysar (hur skriver man egentligen body i plural?), fem pyjamasar, två par sockor och lite annat smått och gott. Jag tror inte att jag har betalat mer än 100 kronor totalt. Perfekt! Billigt, begagnat och stora delar av pengarna går till bra saker eftersom jag handlat på Kupan och liknande ställen.

I övrigt har jag bakat mycket den senaste tiden. Jag har inte köpt matbröd på flera månader och det känner jag mig stolt över. Det är så trevligt att baka och det blir så gott. Dessutom har man koll på vad som hamnar i brödet och behöver inte oroa sig får konserveringsmedel, färgämnen och annat trams. Naturligtvis använder jag ekologiskt mjöl och dylikt så långt det bara är möjligt.

Miljösamvetet är tillfredsställt för tillfället.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig, visst är det bättre att köpa skor med högre kvalitet än ett par syntetskor som slits ut på en säsong.
    Baka eget bröd är underbart! Vi köper bara någon enstaka gång sen 1½ år tillbaka, och det är när jag helt enkelt inte varit hemma eller haft tid att baka. Men det rör sig om 5-6 gånger totalt. Det är som du skriver godare, man vet vad som är i det och dessutom doftar det ju helt underbart av nygräddat bröd! Lycka till i fortsättningen, det är så inspirerande att läsa om andra som försöker leva mer miljömedvetet.! Nu är det ju rotfruktssäsong, så passa på att göra höstiga grytor! Jag bukar göra morotspuré och använda som degvätska när jag bakar bröd ibland. Jättegott!

    SvaraRadera
  2. Vad duktig du är!

    SvaraRadera